ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΣΗ
Λίγα λόγια για εμένα
Μαχμούντ Αουανταλλα ιατρός χειρουργός, λαπαροσκοπική χειρουργική, Laser. Παπαφλέσσα 3, Παλλήνη Αττικης, 15351
(διαβάστε περισσότερα)
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Σύνδεσμοι


ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ
27608 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009
21:03


Κύστη Κόκκυγας

 


Τι είναι η κύστη κόκκυγας?
Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται ανάμεσα στους γλουτούς στην περιοχή του κόκκυγα (ουρά). Η ακριβή αιτία της κύστης είναι αμφιλεγόμενη. Μπορεί να είναι εκ γενετής και απλά ενεργοποιείται και εμφανίζεται στην διάρκεια της ζωής, η επίκτητη : η κύστη δημιουργείται από φλεγμονή κάτω από το δέρμα, η οποία προκαλείται όταν τρίχα ή τρίχες που βρίσκονται στη περιοχή του κόκκυγα «γυρίζουν» και μπαίνουν μέσα στο δέρμα.
Πώς εκδηλώνεται η πάθηση?
Η κύστη μπορεί να παραμείνει για πολλά χρόνια χωρίς να προκαλέσει έντονα συμπτώματα παρά μόνο , μερικές φορές , ήπιο άλγος στην περιοχή του κόκκυγα όταν το άτομο κάθεται σε σκληρό κάθισμα.
Έντονα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η κύστη μολυνθεί από μικρόβια και στην περίπτωση αυτή διακρίνουμε δύο φάσεις :
α) οξεία φάση: η κύστη μετατρέπεται σε απόστημα (δημιουργία πύου μέσα στην κύστη) και ο ασθενής παρουσιάζει : έντονο άλγος, πυρετό, πρήξιμο και ερυθρότητα στην περιοχή του αποστήματος.


β) χρόνια φάση: το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο (ένα καναλάκι
«τούνελ» πού ξεκινάει από το απόστημα εκβάλλει με μια μικρή τρύπα στο δέρμα, πάνω ή κοντά στην κύστη), όσο το συρίγγιο (τούνελ) είναι ανοιχτό, η κύστη παροχετεύει μέσω αυτού το πύον και ο πάσχων αισθάνεται φαγούρα και λερώνεται το εσώρουχό του από το πύον, όταν το συρίγγιο φράξει, το πύον συσσωρεύεται στην κύστη η οποία μετατρέπεται έτσι πάλι σε απόστημα.


Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση?
Στην οξεία φάση (απόστημα):
-άμεση χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος και χειρουργικός καθαρισμός αυτού.
-αν μαζί με το πύον αφαιρεθεί και η κύστη , το κενό πού δημιουργείται αφήνεται ανοιχτό και γίνονται τακτικές αλλαγές μέχρι να κλείσει.
Στην χρόνια φάση (συρίγγιο):
-αν δεν αφαιρεθούν πύο και κύστη τότε το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο το οποίο αφαιρείται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η αφαίρεση της κύστης γίνεται με νυστέρι η με το LASER (προτιμάται) και του χειρουργικό τραύμα μπορεί :
1.Να μείνει ανοιχτό (ανοιχτή μέθοδο), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει αρκετές αλλαγές (ενάμισι έως δυο μήνες) μέχρι να κλείσει το τραύμα.

2. Να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό (κλειστή μέθοδο), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει δυο αλλαγές και στην δέκατη ημέρα αφαιρούνται τα ράμματα και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά.


- Εφαρμόζω από 25ετία την κλειστή μέθοδο με άριστα αποτελέσματα, ασφάλεια, απαλλαγή του χειρουργηθέντος από πόνους και αλλαγές του τραύματος.
-Επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγα μετά την χειρουργική αφαίρεσή της, οφείλεται στην μη καλή, μη ολοκληρωτική αφαίρεση αυτής και όχι στην μέθοδο πού υιοθετεί ο χειρουργός.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  www.doctor-a.gr

Αξιολογήστε το άρθρο 
20 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΣΥΓΧΚΟΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ 3,ΠΑΛΛΗΝΗ,15351
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις