ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΣΗ
Λίγα λόγια για εμένα
Μαχμούντ Αουανταλλα ιατρός χειρουργός, λαπαροσκοπική χειρουργική, Laser. Παπαφλέσσα 3, Παλλήνη Αττικης, 15351
(διαβάστε περισσότερα)
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Σύνδεσμοι


ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ
17084 αναγνώστες

    


 

 

ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΠΑΘΕΙA ΚΑΙ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

 

Η χολοκυστεκτομή είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από το συκώτι, είναι συνδεδεμένη δια πόρων με το ήπαρ και το έντερο. Ο κύριος ρόλος της είναι να αποθηκεύει το υγρό που παράγεται από το ήπαρ ( χολή ). Το υγρό αυτό (χολή) ελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη στην διάρκεια του φαγητού, βοηθώντας στην πέψη. Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχος πόρος) μέσα στο λεπτό έντερο. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δε σχετίζεται με καμία διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

 

 

 

Γιατί αφαιρούμε την χοληδόχο κύστη?

 

Η ποιο συνηθισμένη αιτία αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης είναι η παρουσία λίθων (πέτρες) ή λάσπης εντός αυτής, που εμποδίζουν την ροή της χολής προς το έντερο, και προκαλούν την διόγκωσή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από συμπτώματα όπως: οξύ κοιλιακό άλγος, εμετός και μερικές φορές ρίγος , πυρετό και ίκτερο (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος).  

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν (βοηθούν) στη δημιουργία λίθων στη χοληδόχο κύστη, όπως: η παχυσαρκία, η οικογενειακή προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά φάρμακα … κλπ.
Άλλες αιτίες που απαιτούν αφαίρεση της χοληδόχου κύστησ είναι η δυσκινησία της κύστης (δεν συσπάται καλά για να αδειάσει το υγρό (χολή) προς το έντερο) και ο καρκίνος. 

Τι συμπτώματα προκαλούν οι πέτρες της χοληδόχου κύστης?

Οι περισσότεροι ασθενείς με χολολιθίαση (πέτρες στη χοληδόχο κύστη) δεν έχουν συμπτώματα. Η τυπική συμπτωματολογία της χολολιθίασης χαρακτηρίζεται από προσωρινό κοιλιακό άλγος μετά από τα γεύματα στην περιοχή του στομάχου και δεξιά στη βάση των πλευρών. Το άλγος μπορεί να αντανακλά στη δεξιά οσφύ και στον δεξιό ώμο και συνοδεύεται συχνά με εμετό και δυσπεψία.

 

Πως ξέρω ότι έχω πρόβλημα με τη χολή μου?

 

 

Η διάγνωση της χολοκυστοπάθειας βασίζεται κυρίως στα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής, στην κλινική εξέταση και σε άλλες ακτινολογικές εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί το πρόβλημα, όπως το υπερηχογράφημα.

 

Τι μπορούν να προκαλέσουν οι πέτρες ?

 

Άμεσα :

1. μπορούν να μπλοκάρουν το σωληνάκι της χοληδόχου κύστης με αποτέλεσμα,

τη διόγκωση αυτής, τη μόλυνση ( χολοκυστίτιδα η εμπύημα ) και τη ρήξη (σπάσιμο) με πολύ βαριά περιτονίτιδα.

2. μπορούν να περάσουν στον κεντρικό σωληνάκι (χοληδόχος πόρος) και να προκαλέσουν ίκτερο και παγκρεατίτιδα (σοβαρή και επικίνδυνη φλεγμονή του παγκρέατος).

Έμμεσα :

Προκαλούν καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Οι μελέτες έδειξαν ότι όλοι οι καρκίνοι της χοληδόχου κύστης εμφανίζονται σε έδαφος χολολιθιάσεων ( πέτρες ).

 

Υπάρχουν κίνδυνοι στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή?

 

Παρόλο που υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με όλες τις χειρουργικές  επεμβάσεις, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχουν ελάχιστες ή και καθόλου επιπλοκές και είναι ικανοί να επιστρέψουν σύντομα στις κανονικές τους δραστηριότητες, όταν αυτή γίνεται από εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό. Ορισμένες  επιπλοκές από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, οι οποίες, βέβαια είναι σπάνιες, μπορεί να είναι οι εξής: αιμορραγία, μόλυνση, πνευμονία, θρόμβοι αίματος ή καρδιακά προβλήματα. Ακούσιος τραυματισμός ενός γειτονικού οργάνου, όπως ο χοληδόχος πόρος, μπορεί να συμβεί και να χρειαστεί κάποια άλλη χειρουργική διαδικασία για να διορθωθεί. Επίσης, έχει αναφερθεί διαρροή χολής μέσα στην κοιλιακή χώρα από τα σωληνοειδή κανάλια που ξεκινούν από το συκώτι μέχρι το έντερο.

 

 

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

 

 

Είναι μία από τις πιο συχνές  χειρουργικές επεμβάσεις. Γίνεται υπό γενική αναισθησία με 4 μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μια οπή γίνεται στον αφαλό, από την οποία ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά μέσω ενός τηλεσκοπίου συνδεδεμένου με μία ειδική κάμερα, δίνοντας στο χειρουργό μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Οι άλλοι σωλήνες εισάγονται, για να ξεκολλήσει   ο χειρουργός τη χοληδόχο κύστη και να την αφαιρέσει μέσω μιας από τις οπές.

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ο χειρουργός κλείνει τις μικρές τομές με ένα ή δύο ράμματα.

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

                                                                           

 

 

Συγκριτικά με την παλιά ανοιχτή τεχνική που απαιτεί τομή από 4 έως 12 εκ. και διατομή τους κοιλιακούς μύες, ο ασθενής συνήθως έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, έχει γρηγορότερη ανάρρωση και οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους μετά από μία ημέρα και στις κανονικές τους δραστηριότητες σε 3 έως 7 ήμερες.

www.youtube.com/watch

 

 


Σχετικά με το blog
ΣΥΓΧΚΟΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ 3,ΠΑΛΛΗΝΗ,15351
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις